mandag 22. desember 2008

Finanskrisa - et avansert kortspill

Nå har jeg skjønt det. Denne finanskrisa er bare et litt avansert kortspill bestående av fem kort: Rente, skatt, finanspolitikk, pengepresse og den mystiske åtteren.

Rente
Renta i USA har aldri vært så lav som det den er nå, skriver Paul Chaffey på bloggen sin. USA har rett og slett spillt ut rentekortet, og sitter bare med fire kort igjen på hånda.

Skatt
For å få litt fart i en ellers treg økonomi, kan de som styrer landet dele ut lavere skatt. Sitter du med lavere skatt-kortet på hånden, kan du bruke mer av årslønnen på å kjøpe ting, for eksempel nytt hus.

Finanspolitikk
Dette kortet skal brukes av den norske regjeringen når den lanserer en tiltakspakke for nye investeringer 26. januar. Abelia mener at regjeringens tiltakspakke må være en kunnskapspakke, og ikke bare økt bruk av penger for å holde hjulene i gang.

Pengepresse
Dersom ingen av de overstående kortene fungerer, kan det trykkes opp flere penger, som staten må shoppe for. Og her snakker vi ikke om noen hyggelig lørdag-formiddag-shopping. I USA for eksempel må staten kjøpe opp bankenes råtne lån for å få det til å gå rundt.

Jeg vrir til...

På Island gikk det så altfor ille. De hadde ingen flere kort å spille - bortsett fra ett: Åtteren. Det visste du kanskje ikke, men med åtteren så kan du vri til den valutaen du måtte ønske. I disse dager snuser Island på euro, og da også EU-medlemskap.

Endelig fikk jeg satt denne krisa i et litt ordentlig perspektiv.

1 kommentar:

Inge jan Henjesand sa...

anFlott perspektiv på krise! Tenk å kunne vri seg unna problemene!