søndag 10. februar 2013

Storpolitikk i heimen

I helgen har jeg tatt meg tid til noe jeg ikke har gjort på lenge – og det er å lese avisen. Høres kanskje rart ut, men hverdagen består jo av både små og store ting som må prioriteres ut og inn. Jeg har en skummel mistanke om at jeg tiltrekkes de samme sakene hver gang jeg skal lese avisen, for jeg opplever at mediebildet ikke har forandret seg stort siden sist jeg satt med en avis i hånda.

I lørdagens utgave av Aftenposten ble jeg servert saken "Foreldre som gir blaffen, får gladere barn". Med flere småintervjuer av foreldre som gjør så godt de kan – både med og uten foreldrehåndbøker å støtte seg til. Det som slo meg i denne saken var uttalelser som denne: Det er kanskje lettere for oss fedre? Vi vet jo at vi har en i bakhånd som alltid kvalitetssjekker at det er gjort riktig. Klær til Leon tror jeg for eksempel aldri jeg har kjøpt.

 Fra Aftenposten 9. februar 2013

Dagen etter kom denne saken: Søker tryggere jobber. Trivsel og trygghet på arbeidsplassen er avgjørende når kvinner søker etter ny jobb. Menn tar større risiko.


Fra Aftenposten 10. februar 2013

Samtidig pågår det en debatt om hvorfor det er så få kvinnelige ledere i næringslivet, så få kvinner som påtar seg styreverv og som tar ansvarsfulle jobber utenfor familien.

Med alle de krevende og ansvarstyngende oppgavene i heimen, har jeg over hodet ingen problemer med å forstå at kvinner søker trivsel og trygghet fremfor risiko og ansvar når de skal søke jobb. La meg raskt ramse opp noen oppgaver som inngår i det å være familiens kvalitetssjekker:

1. Mattilsyn – Du må alltid dobbeltsjekke at matboksene inneholder minst 5 om dagen
2. Biltilsyn – Sikker frakt av unger i bil krever sitt
3. Datatilsyn – Sørge for at ungene aldri bruker mer enn så så mange timer foran PCen i døgnet
4. Finanstilsyn – Selvforklarende
5. Helsetilsyn – Er det ull innerst? Hvordan er temperaturen? Kan minsten bevege seg utenfor huset i dag?
6. Justervesen – Du må alltid sjekke at ungene får i seg den riktige mengden av de ulike næringsstoffene
7. Klima- og forurensingsdirektorat – Er de bæsjebleiene fjernet på en forsvarlig måte?
8. Arbeidstilsyn – Ingen skal utsettes for barnearbeid i vår familie

…Og sikkert en rekke andre kontrollorganer som jeg har glemt i farten. Høres det gøy ut? Hvor gøy er det egentlig hele tiden å skulle passe på at andre følger lover, regler og sunn fornuft? Og hvorfor hører man aldri en mor si: Det er kanskje enklere for oss mødre? Vi vet jo alltid at vi har en i bakhånd som alltid kvalitetssjekker at det er gjort riktig. Klær til Leon tror jeg for eksempel aldri jeg har kjøpt.

Med utgangspunkt i dette synes jeg egentlig det er ganske så beundringsverdig at så mange kvinner i Norge velger å være i jobb ved siden av familielivet. Og i dag som det er morsdag fortjener alle mødre en klapp på skulderen. Heia mammaer – uansett hva dere driver med!

2 kommentarer:

Paul Chaffey sa...

Utdanningsdirektoratet: Passe på at ungene gjør lekser.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap: Passe på at ungene ikke leker med eksplosiver og farlige kjemikalier

Direktoratet for byggkvalitet: Passe på fremdriften i husets oppussingsprosjekter

Luftfartstilsynet: Passe på at ungene ikke kaster ting på hverandre

Medietilsynet: Passe på at ungene ikke ser for mye på TV

Politidirektoratet: Stanse slåsskamper og straffe de som bryter reglene

Riksarkivet: Ta vare på viktige dokumenter og bilder

Legemiddelverket: Sørge for å ha plaster og hodepinetabletter

hegeG sa...

Takk for en god utfylling av lista, Paul! Er med på å understreke poenget. Og minner meg samtidig på at jeg er tom for plaster...