lørdag 14. januar 2012

Forvandler ventetid til handletid

Vi er stadig på jakt etter en mer effektiv bruk av tiden. Og innimellom er det noen som finner på noe ekstra smart for å effektivisere. Da Tesco skulle slå seg opp og utvide sin markedsandel i Sør-Korea, kom de på en glitrende ide om hvordan de kunne forvandle folks ventetid til handletid. Deres største konkurrent hadde mange flere butikker. Utfordringen de ga seg selv var som følger: Kan vi bli nummer 1 uten å øke antall butikker? Ta en titt på videoen for å lære mer om hvordan Tesco valgte å gjøre det.I hovedtrekk så handlet det om å studere det koreanske folket nøye. De fant ut at sørkoreanerne er nummer 2 på listen over verdens mest arbeidsomme folk, og dagligvarehandling er ikke det morsomste de vet om. Ideen de kom opp med var: La butikken komme til folket. De laget virtuelle butikkhyller som var helt like som hyllene i en ekte butikk. Disse hyllene plasserte de på metroen og andre steder der folk haster forbi på sin vei til og fra. Varene i de virtuelle hyllene ble utstyrt med QR-kode, og med en smarttelefon i hånda er det ikke mer komplisert enn å skanne riktig QR-kode for å få den varen du ønsker direkte levert på døra hjemme hos deg!

For ikke veldig lenge siden utstyrte RIMI Jernbanetorget med virtuelle hyller. Prinsippet er nesten det samme som i Sør-Korea, bortsett fra at RIMI ikke leverer varene hjem til deg. Skanningene dine legger seg direkte i en handleliste på smarttelefonen, som du kan ta med deg til nærmeste butikk. Du kan også skanne varer du er i ferd med å gå tom for hjemme, slik at neste gang du skal i butikken trenger du ikke å ta med deg en papirlapp som er skrevet for hånd med melk, brød og smør. Men du må fortsatt ta turen til butikken selv for å få varene i hus – og du må for all del ikke glemme telefonen igjen hjemme!

Plassering av virtuelle varehyller på Jernbanetorget og andre knutepunkter for kollektivtrafikk kan være smart i Norge. På den måten får folk anledning til å bruke ventetiden når toget er forsinket eller innstilt til å sørge for å få mat i hus.

Ingen kommentarer: