lørdag 3. desember 2011

Jula i et Excel-ark

De hadde bestemt seg for en ny vri på juleforberedelsene denne gangen. Han skulle for første gang få totalansvaret for alle julegavene. Da desember allerede var godt i gang, og hun ikke hadde hørt noe om planlegging og innkjøp, begynte hun diskret å ytre frempå at det kanskje var på tide… osv. Han hadde så klart ikke tenkt i de baner ennå, og tok det hele med ro. Hun begynte å bli stresset på han sine vegne, og etter en stund tok han hintet, og satte seg ned for å få ting i boks. Kun kort tid etter, hadde han kartlagt alle ønsker og viste stolt frem et Excel-ark der radene viste avsender og kolonnene viste mottaker. På et blunk fikk hun oversikt over alle gaveinnkjøpene – inkludert dem der hun sto som mottaker. Kjapt og effektivt. Klar for å sende til nissen – eller ta med seg til det nærmeste shoppingsenteret, for å få gjort alt unna på et blunk. Han satte seg bak rattet og dro ut på handletur. Kun få timer etterpå kom han tilbake med alt handlet inn. Alle ønsker blir oppfylt også denne julen, og gavene var ferdigpakkete og klare til å legges under treet. ”Lett som en plett, hva er det du maser om, egentlig”, sier han idet han jekker en øl og setter seg i sofaen for å følge Northug i mål.

Tenk å putte jula inn i et Excel-ark, sier hun oppgitt. Rader og kolonner gir ikke rom for følelser, stemning og små hemmeligheter. Hun begynner alltid tidlig med juleforberedelsene. Hun starter det hele med en tur til NorwayDesigns papirgalleri rett overfor Saga kino i Oslo, der hun handler inn en pen notatbok og en god penn, slik at julehandlelisten blir pen å se på og kan gjemmes bort fra en nysgjerrig omverden. Samtidig finner hun vakkert julepapir, bånd og annet som ikke finnes i noen andre butikker. Dette er stemning. Dette er jul. Så fortsetter det hele med å gå og titte i butikker, spørre venner og familie om hva de ønsker seg og notere i den pene boka. Med en snirklete håndskrift blir alle ønskene godt tatt vare på. Når gavene har kommet i hus, kommer den stor innpakningsdagen. Det er et helt ritual i seg selv – tenne stearinlys, sette på julemusikk og noe varmt i koppen. Lapper, bånd, papir og annet tilbehør utover hele spisebordet. Nynner. Puster dype pust. Det er rolig selv om det er hektisk. Det er jul.

Rollebyttet har fått henne til å tenke. Det var jo en grunn til at de valgte å snu litt på saker og ting sånn i første omgang. Hun hadde de siste årene opplevd det som strevsomt å ha hele ansvaret for julen, og han ville mer enn gjerne bidra. Og innsatsen hans var så formidabel, ja helt utmerket – hun hadde ingenting å utsette. Ingen var glemt, og alle gaver var på plass der de skulle når de skulle. Men det var liksom noe som skurret for henne likevel. Det å putte alle juleforberedelsene inn i et Microsoftprodukt sto så fjernt for henne. Så fjernt at det antageligvis blir en annen fordeling på oppgavene neste år. 

God jul!

Ingen kommentarer: